Montering av vindussprosser

Nedenfor følger fremgangsmåte for montering av vindussprosser.

Før du setter i gang

• Både vindu og sprosse må være helt rent, fettfritt og tørt før du setter i gang. Baksiden av sprossen må være helt glatt, dvs. at rester av lim og andre ujevnheter må være fjernet. Dersom sprossen din er renset hos Svendsen’s Glass-Service, er dette allerede sørget for.

• NB! De to bitene med dobbeltsidig tape som Svendsen’s Glass-Service har festet på sprossen, er ikke tilstrekkelig til å feste den til vinduet. Du derfor feste med silikon i tillegg. Tapebitene holder bare sprossen på plass inntil silikonet har herdet. Hvis sprossen bare er festet med tapen, vil den etter kort tid gli nedover og sette limrester på vinduet som er vanskelige å få av.

Monteringsutstyr

• Du trenger følgende utstyr til å montere sprossene:

- Silikonpistol/-sprøyte

- Klar silikonfugemasse til fuging inne og ute

- Sprayflaske med alkohol

- Papirtørkerull som ikke loer

- Målepinne/linjal (43 cm)

- Egnet spatel/«slikkepott» som kan lage en skrå dreneringskant på silikonet

- De som ikke har fått renset sprossene sine hos Svendsen’s Glass-Service, må i tillegg ha to biter med dobbeltsidig tape (litt tykk type, som fester til både glass og tre), for å feste sprossen til vinduet før påføring av silikon

• Beboere kan låne utstyr fra styret mot et depositum på 200 kr, men silikon må man skaffe selv.

Montering av sprossene

Sprossene monteres ved først å feste dem med den dobbeltsidige tapen i riktig høyde på vinduet (her kan målepinnen brukes). Siden den dobbeltsidige tapen er relativt tykk og bare er klistret på hver side av sprossen, vil det være et mellomrom mellom sprossen og vinduet. Her drar man en stripe silikon langs hele oversiden av sprossen. Rett etterpå drar man over silikonstripen med spatelet, for å lage en jevn kant som skråner fra vinduet og ut mot sprossen. Denne kanten skal lede regnvann fra ruten og utover, slik at det renner over sprossen. Det bør derfor ikke være groper her som vannet blir liggende i. Samme prosess gjentas på undersiden av sprossen.

Merk deg også:

• Sprossene på utsiden av vinduene kan ikke monteres når det regner eller snør; vinduet må være helt tørt. Det må av samme grunn heller ikke være kaldt/kuldegrader, slik at det blir kondens på vinduet i forbindelse med monteringen (gjelder både på utsiden og innsiden av vinduet).

• Når du legger på silikonet, så ikke legg noe press på pistolen/sprøyten – den skal bare føres lett langsmed sprossen.

• Viktig at spatelene (de små blå firkantete «slikkepottene») holdes rene og ripefrie. Hvis de får hakkete kant, kan de ikke brukes.

• Det tar noen dager før silikonet har herdet/tørket. Ikke utsett det for berøring eller lignende i denne perioden.

• Hvis det søles litt silikon under påføringen/blir ujevnheter, kan det være lurt å la det herde, og å skjære det bort og dra det av når det er tørt. Dette kan ofte bli mindre grisete/gi et jevnere resultat enn å prøve å stryke det av/utjevne det mens det er flytende. Må vurderes konkret hva som vil gi det beste resultatet i hvert enkelt tilfelle.

• Hvis limputene som Svendsen’s Glass-Service har satt på, stikker litt utenfor kanten på sprossen, er det lurt å skjære av det utenforstikkende med en skarp kniv (for eksempel en tapetkniv) før montering, for å unngå at limputene blir synlige på oversiden/undersiden av sprossen når den er montert.

• Målepinnen er ca. 43 cm. Det vil imidlertid variere noe hvor langt det er fra øvre vindushjørne og til sprossen på de ulike vinduene. Det viktigste er at sprossen er i samme høyde som nabosprossene i samme vindusramme. Sjekk derfor først om målepinnen passer på disse. Hvis den ikke gjør det, så ta heller utgangspunkt i nabosprossenes plassering når du plasserer sprossen, fremfor å bruke målepinnen.